Good Comms | Communication for good

Muren of bruggen: wat bouwen wij vandaag?

Een open gesprek voeren lijkt steeds moeilijker. De een noemt het ‘woke’, de ander ‘fascistisch’, en voor je het weet zijn we geen mensen meer, maar karikaturen van een standpunt. Polarisatie voelt soms als een spiraal waar we niet meer uitkomen. Maar waarom eigenlijk? En belangrijker: hoe komen we er weer uit?

bridge, nature, road, journey, track, arch, bridges, crossing, pedestrian bridge, river, tourism, suspension bridge, arch bridge, iron bridge, sight, bridge, bridge, bridge, bridge, journey, journey, journey, journey, journey, bridges, bridges, pedestrian bridge, suspension bridge, suspension bridge, suspension bridge, iron bridge
Wat bouwen wij vandaag?

De verslavende werking van tegenstellingen

Polarisatie heeft iets aantrekkelijks. Het geeft houvast. Als jij goed bent en de ander fout, dan is de wereld tenminste overzichtelijk. Op sociale media wordt dit nog eens versterkt: extreme meningen krijgen meer aandacht dan genuanceerde standpunten. Wie roept, wordt gehoord. Wie luistert, verdwijnt in de ruis.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wij van nature geneigd zijn om in groepen te denken. Tribalisme – het instinct om ‘wij’ en ‘zij’ te creëren – zit diep in ons brein geworteld. Het helpt bij het vormen van een identiteit, maar maakt het ook verleidelijk om de ander als vijand te zien.

De illusie van het midden

Sommigen zeggen: “We moeten gewoon het midden opzoeken.” Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Want wat is het midden? In een gepolariseerd debat lijkt alles extreem. Vraag iemand die in de ene bubbel zit wat ‘gematigd’ is, en je krijgt een ander antwoord dan van iemand uit de andere bubbel.

De oplossing ligt dus niet in een denkbeeldige neutrale zone, maar in het herwaarderen van complexiteit. De meeste vraagstukken zijn niet zwart-wit. En de meeste mensen ook niet. Toch praten we liever in soundbites dan in nuances. “Het ligt ingewikkeld” klinkt nu eenmaal minder sexy dan een ferme stelling.

Hoe breken wij de cirkel?

De vraag is: willen we dit doorbreken? Polarisatie is niet alleen een probleem, het is ook een verdienmodel. Mediabedrijven, politieke partijen en sociale netwerken profiteren van conflict. Woede verkoopt beter dan nuance.

Maar stel dat we er wél klaar mee zijn. Wat dan?

Wees nieuwsgierig, niet defensief. Als iemand een mening heeft die je absurd vindt, vraag dan: Waarom denk je dat? Waar komt dat vandaan? Misschien kom je erachter dat jullie minder ver uit elkaar liggen dan je dacht.

Accepteer dat sommige verschillen blijven. Niet alles hoeft opgelost te worden. Soms is het genoeg om te begrijpen waar een ander vandaan komt. De Universiteit van Berkeley heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Ontsnap uit de algoritme-val. Als je alleen maar informatie krijgt die je eigen wereldbeeld bevestigt, daag jezelf dan uit. Lees iets van ‘de andere kant’. Misschien leer je iets nieuws.

Kom uit je eigen bubbel net als deze man.

Polarisatie is makkelijk. Verbinding is moeilijk. Maar als we blijven kiezen voor de eerste optie, bouwen we muren in plaats van bruggen. En ooit, als we hoog genoeg gebouwd hebben, realiseren we ons misschien dat niemand daar echt beter van wordt.

Dus de vraag is: wat bouwen wij vandaag?

Review Your Cart
0
Add Coupon Code
Subtotal

 
error: Website copy is protected.